Dompelpomp

88 resultaten

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp plaats je in het water om water te verplaatsen. Aan de onderkant zit een aanzuigrooster. Hiermee wordt het water in de pomp gezogen en vervolgens via het pomphuis weer naar buiten gepompt. Dompelpompen worden gebruikt om kelders of putten leeg te pompen. Er zijn dompelpompen met vlotter, waarmee de pomp zich automatisch inschakelt op het moment als het water een bepaalde hoogte bereikt. Dompelpompen zijn er in veel variaties. Je hebt dompelpompen voor schoon water en voor vervuild water. Daarnaast heb je variatie in de capaciteit voor de hoeveelheid water dat verpompt kan worden en de maximale opvoerhoogte is een aspect waar rekening mee moet worden gehouden.

Een dompelpomp met vlotter of zonder?

Je gebruikt een dompelpomp met vlotter als je wilt dat een dompelpomp automatisch inschakelt als het water een bepaald niveau bereikt. Je ziet dat dit veel toegepast wordt bij kelders en putten. Op het moment dat er water in de kelder stroomt door hevige regenval of dat een put bijna overstroomt wil je dat op dat moment de pomp aanslaat en het water wegpompt. Er zijn verschillende typen vlotters:

  • Vlotterarm: Zit vast aan de pomp en heeft een vast inschakelniveau. Het uit- en inschakelniveau is niet instelbaar.
  • Kabelvlotter: Zit via een kabel vast aan de pomp. De lengte van de kabel kun je langer of korter maken en op die manier kun je zelf het uit- en inschakelniveau van de dompelpomp bepalen.
  • Schuifvlotter: Door middel van een schuif kun je zelf het inschakelniveau van de dompelpomp instellen.
  • Interne vlotter: Is geïntegreerd in de dompelpomp en is niet instelbaar. Het inschakelniveau ligt ongeveer bij 12 centimeter.

Verschil tussen dompelpomp en vuilwaterpomp?

Een vuilwaterpomp is niets anders dan een dompelpomp dat geschikt is om vuil water weg te pompen. Vuilwaterpompen zijn echte krachtpatsers en worden ingezet bij vuil water te verpompen en waarbij het niet zo erg is als het laatste restje water blijft liggen, zoals in de tuin of het maken van stroompjes. Voor ondergelopen ruimtes, waarbij deze zo droog mogelijk weer moet worden is een dompelpomp voor schoonwater veelal geschikt. Dompelpompen voor schoon water kunnen ook licht vertroebelt water aan.

Welke dompelpomp moet ik hebben?

Als eerste moet je letten op de pompcapaciteit. Als je de dompelpomp wilt inzetten, waarbij je in korte tijd zo snel mogelijk al het overtollige water weg wilt hebben is een dompelpomp met een hogere capaciteit aan te bevelen. Daarnaast is de opvoerhoogte belangrijk. De opvoerhoogte geeft aan hoeveel meter de pomp het water omhoog kan pompen. Dus ga voor jezelf na hoe hoog het water omhoog gepompt moet worden en hou als marge 2 meter extra aan. Hoe droog moet de ruimte worden? Er zijn pompen, die ruimten nagenoeg helemaal droog kunnen pompen. Deze worden ook wel vlakzuigers of dweilpompen genoemd. Na gebruik van de pomp zal er ongeveer nog 2 millimeter water overblijven dat gemakkelijk met een dweil opgeveegd kan worden. Deze dompelpompen zijn ideaal voor ondergelopen ruimtes.

Waar plaats je een dompelpomp voor permanent gebruik?

Voor ruimtes die regelmatig onderlopen wil je dat het water zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt. Om dit te voorkomen ga dan als volgt te werk:

  • Zoek het laagste punt in de ruimte op.
  • Graaf hier een gat in waar de dompelpomp ruim in past en waarbij de vlotter vrij kan bewegen.
  • Plaats een dompelpomp met vlotter in dit putje en doe de stekker in het stopcontact.
  • Op moment dat de ruimte volloopt zal het water naar het laagste punt stromen en in het putje stromen. Door de vlotter zal de pomp aanslaan en het water wordt weggepompt. De ruimte zal op deze manier nauwelijks nat worden.

De dompelpomp doet het niet!

Niks is vervelender dat op het moment dat de je de dompelpomp wilt gebruiken en de pomp het niet doet. Meestal is dit een probleem dat gemakkelijk te verhelpen is. De pomp slaat wel aan, maar verpompt geen water. Dit komt doordat er lucht in het pomphuis zit. Dit kan gebeuren als de pomp te lang lucht heeft aangezogen. Om de lucht uit het pomphuis te krijgen zet je de pomp in het water en schakelt je de dompelpomp in. Daarna kantel je in het water rustig de dompelpomp tot deze op de zijkant ligt. Op deze manier kan de luchtbel in het pomphuis ontsnappen en daarna zal de dompelpomp weer volop water verpompen.