Buitenverlichting

2925 resultaten

Buitenverlichting voor sfeer en licht

Buitenverlichting heb je niet alleen functioneel , bijvoorbeeld om een pad of toegang te belichten, maar wordt ook steeds meer gebruikt om een bepaalde sfeer te creëren, bijvoorbeeld met fakkels, en ook als decoratie in de tuin of om een bepaald element van een gebouw of tuin te belichten. Bijvoorbeeld grondspots om een waterpartij of een bloemenperk te belichten. Daarnaast geeft verlichting ook een stukje veiligheid. Waar moet je zoal aan denken als je aan de slag gaat met buitenverlichting.

Buitenverlichting op 12 volt of 230 volt

Buitenverlichting is verkrijgbaar voor 12 volt en 230 volt. Voor het aanleggen van buitenverlichting op 230 volt is het verstandig om dit te laten doen door een erkend elektricien. Buitenverlichting op 12 volt kun je zelf aanleggen. Hiervoor heb je wel een transformator nodig en een laagspanningskabel. Grote voordeel van buitenverlichting op 12 volt is dat het veiliger is voor mens en dier. Verder geven de lampen op 12 volt heldere licht daarentegen geven lampen op 230 volt meer warmer licht.

Welk schakelsysteem voor de buitenverlichting

Je hebt verschillende mogelijkheden om de buitenverlichting aan of uit doen.

  • Handmatige bediening van de verlichting, eventueel met afstandsbediening.
  • Buitenverlichting met bewegingssensor.
  • Buitenverlichting met tijdschakelaar.
  • Buitenverlichting met schemerschakelaar.
  • .

Buitenverlichting met bewegingssensor is erg handig als je een pad of toegang tijdelijk wilt verlichten op het moment dat deze gebruikt wordt. Een nadeel kan zijn dat deze te pas en te onpas aan gaat door andere bewegingen van dieren of voorbijgangers. Let hierop bij het plaatsen van buitenverlichting met een bewegingssensor. Een schemerschakelaar gaat aan en uit bij een bepaalde lichtsterkte. Dit kan ideaal zijn als je de hele nacht bepaalde elementen van een gebouw of tuin wilt belichten. Eenmaal goed ingesteld hoef je niet meer om te kijken of de lampen nog aan moeten of uit zijn. Een tijdschakelaar gebruik je als je een deel van de avond of nacht de lampen aan wilt hebben. De keus van het schakelsysteem is afhankelijk van het doel van de verlichting, maar kan ook voorkomen dat je buitenverlichting onnodig lang laat branden.

Welke IP waarde voor buitenverlichting

De IP waarde bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft weer de mate van bescherming tegen binnendringen van stof en het tweede getal de mate van waterdichtheid. Als je buitenverlichting koopt kijk dan ook naar de IP waarde en bedenk waar je de buitenverlichting plaats. Over het algemeen heeft verlichting aan de grond een hogere IP waarde dan verlichting die hoger hangt.

Milieuvriendelijke buitenverlichting

Naast buitenverlichting op elektriciteit is er ook steeds meer buitenverlichting op zonne-energie. Dit bespaart energie en dus vriendelijker voor het milieu en het is goedkoper in het gebruik. Verder heb je steeds meer buitenlampen met led verlichting. In de aanschaf zijn deze weliswaar iets duurder maar in het verbruik een stuk voordeliger. Uiteindelijk ben je goedkoper uit met ledverlichting. Het materiaal waaruit de buitenverlichting is vervaardigd kan ook een aandachtspunt zijn. Heb je buitenverlichting, die altijd in weer en wind staat, bijvoorbeeld een sokkellamp, kies dan voor materiaal die hiertegen bestendig is. Tafellampen daarentegen, die je gemakkelijk binnen kunt zetten, stelt andere eisen aan het materiaal.