Het brede palet aan tuinieren

Tuinieren bestaat al sinds mensenheugenis. Aanvankelijk tuinierde men om zelfvoorzienend te zijn. Je eigen groentes en fruit, kweken en telen. Vaak noodzakelijkerwijs uit kostenoverweging of eenvoudigweg omdat groentes en fruit niet zo voorhanden waren als nu. Toen stond het tuinieren in een andere context dan tegenwoordig als je het over tuinieren hebt. Als je het nu over tuinieren hebt dan is het meer in de recreatieve sfeer en doe je het voor je hobby. Er zijn veel verschillende soorten tuinen en elke tuin heeft zijn eigen specifieke kennis van tuinieren nodig. Denk alleen maar aan het onderhouden van een moestuin. Dit heeft heel andere kennis van tuinieren nodig dan bijvoorbeeld een siertuin. Hou je van tuinieren of je denkt dat je dat het je wat lijkt, ga dan voor je zelf eerst na welk doel je hebt met je tuin, welke mogelijkheden en ruimte heb je om een tuin te houden en dit in de combinatie met wat voor soort tuin vind je mooi en hoeveel energie wil je en kun je in het tuinieren steken. Door de vele programma’s op televisie over tuinieren is de populariteit over het tuinieren enorm toegenomen.

De siertuin om de schoonheid van de natuur te laten zien

De siertuin is wel de meest voorkomende tuin in Nederland. Bijna elk huis heeft wel een siertuin. In een siertuin plant en verzorg je sierplanten eventueel aangevuld met gazon en aangelegde paden en waterpartijen en tuindecoratie. Het doel van het houden van een siertuin is om de schoonheid van de tuin te verhogen en er van te kunnen genieten. Bij een siertuin heb je als hovenier en architect zelf de regie in handen hoe de tuin er uit moet komen te zien. Om inspiratie op te doen zou je andere tuinen kunnen bezichtigen, want er bestaan hele mooie tuinen. Denk maar eens aan de Franse tuinen van Versailles of de tuinen van Kent in Engeland. Maar ook in Nederland heb je hele mooie tuinen, bijvoorbeeld de tuinen van Mien Ruys of de prionatuinen van Henk Gerritsen en Anton Schlepers. De hoeveelheid tijd aan tuinieren die je in een siertuin moet steken kan variëren van bijna een dagtaak tot een uurtje in de week. Dit is natuurlijk afhankelijk van de omvang van de tuin en welke eisen je aan de tuin stelt.

De natuurtuin bepaald voor jou het uiterlijk van de tuin

In een natuurtuin laat je in tegenstelling tot een siertuin veel meer over aan de natuurlijke processen. Welke bloemen en planten komen er te groeien en waar komen ze te groeien. Er is nog wel wat gradatie in de natuurtuin. De wilde natuurtuin in de meest natuurlijke vorm, waarbij je alles aan de natuur over laat. Door het schrapen van de grond probeer je de oergrond weer aan de oppervlakte te krijgen en door het natuurlijke proces zal hier een fauna en flora ontstaan, die één is met haar omgeving. Je ziet dit veel gebeuren bij uitbreidingen van natuur en landschappen. Dichter bij huis zie je natuurtuinen, die aangelegd zijn met paadjes en terrassen en ook zijn deze aangelegd met bomen en struiken. Als de natuurtuin eenmaal volledig is ontwikkeld ben je minder tijd aan het tuinieren kwijt dan bij een siertuin.

De moestuin voor je eigen groenten op tafel

Een moestuin is er voor om je eigen groenten te kweken. Om een moestuin te beginnen is een geschikte plek een belangrijke voorwaarde om veel plezier aan je moestuin te beleven. De moestuin gedijt het beste op een zonnige lichte plek. De tijd, die je aan het tuinieren wilt besteden in je moestuin is afhankelijk van welke groenten je in je moestuin wilt kweken. Als je net begint met een moestuin en weinig ervaring hebt is het raadzaam om te beginnen met groenten die gemakkelijk te telen zijn. Je komt moestuinen tegen als aanvulling op de siertuin of aparte stukjes grond en als volkstuinen. Voor een succesvolle oogst van je eigen groenten is het wel belangrijk dat je toch wel ettelijke uurtjes per week besteedt aan het bijhouden van je moestuin.

Andere manieren van tuinieren

Naaste de bovengenoemde bekende vormen van tuinieren zijn er ook minder bekende vormen van tuinieren, maar dat wil niet zeggen dat ze ook minder leuk zijn.

  • Hugelkultur techniek: hierbij laat je planten en bloemen groeien op rottend ondergrond. Je verzamelt oude takken en boomstronken en bedekt deze met aarde. Het rottingsproces van het hout doet de rest voor een vruchtbare bodem voor je planten of bloemen.
  • Exotische tuin: in de exotische tuin groeien met name uitheemse bomen en planten. Om succesvol een exotische tuin te hebben is er wel de nodige kennis nodig over tuinieren in zo’n tuin. Bewatering en snoeien en temperatuur zijn belangrijke elementen in een exotische tuin.
  • Onderwatertuin: hierbij worden waterplanten geteeld en gekweekt. Bij het tuinieren in een onderwatertuin is er met name kennis nodig over waterplanten.
  • Biologische tuin: bij biologisch tuinieren worden natuurlijke producten gebruikt voor bemesting en voor de bestrijding komen geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas.
  • Bostuin: bij deze vorm van tuinieren is er aandacht aan de grond en schaduwen onder bomen en struiken.